11 Kasım 2014 Salı

kitabım kur'an'dır ne demektir ?

bir insanın benim kitabım kur'an'dır demesi herhalde sadece elindeki mushafın allah'tan geldigini itiraf etmesi anlamına gelmez. zira gerektirdiği doğrultuda bir hayat sürdürmedigi halde nice insan bu kitabın allah'tan  geldigini kabul etmekte ve bunu dili ile söylemektedir. ama bu kabul ve itiraf onları kur'ani bir hayat yaşamaya sevk etmemiştir. demek ki bir insanın kitabım kur'an'dır  demesi onun kitabının kakikaten kur'an  olması anlamına gelmez. tıpkı bana ait olmayan bir ev için bu ev benimdir dememin evin benim olması anlamına gelmediği gibi...
şunu kesin olarak bilmek gerekirki bir insanın kitabım kur'an'dır demesi aynı zamanda beni doğruya yönlendirecek beni düzeltecek beni idare edecek hükümlerine başvuracağım  ihtilaflarımı çözecegim emirlerini ve yasaklarını tadbik edeceğim ahkamını uygulayacağım kitap kur'an'dır. demesi anlamına gelmektedir bir kul her ne zaman bu şekilde kur'an'a yaklaşırsa işte o zaman gerçek anlamda kitabım kur'an'dır demiş olur aksi halde kur'an'ı kur'an olarak kabul etmemiş demektir. yüzlerce kere bu sözü söylese kur'an  hiçbir zaman onun kitabı olmayacaktır.

kur'an  hükmetmek için indirilmiştir. insanlar anlaşmazlığa düşülen meselelerde problemlerde ve ihtilaf  halinde hüküm vermek için ..

biz sana kitab'ı (kur'an'ı) insanlar arasında allah'ın sana gösterdigi şekilde hüküm veresin diye hak ile indirdik. sen sakın ha hainlerin savunucusu olma :(nisa suresi 105)

artık onların arasında allah'ın indirdigi (kitap) ile hükmet ve sana gelen haktan ayrılıpda onların arzularına uyma (maide suresi 48

onların aralarında allah'ın indirdigi (kitap) ile hükmet. onların arzularına uyma ve allah'ın sana indirdiginin bir kısmından (kur'an'ın bazı hükümlerinden) seni şaşırtmalarından sakın.
 (maide suresi 49

işte kur'an'ın indiriliş gayelerinden birisi budur. ama gelin görün ki insanlar  onu bu  gayeden uzaklaştırmış ve onu sadece kandil gecelerinde veya merasimlerde teberrüken okunan bir kitap haline getirmiştir. 21 yüzyılın kur'an karşısındaki en büyük problemi budur kur'an müslümanın anayasasıdır. kur'an tıpkı bir ibadet kitabı bir ahlak manzumesi ve bir hidayet rehberi olduğu gibi bir yasa kitabıdır da aynı zamanda bu nedenle ben müslümanınım diyen bir kimsenin zorunlu olarak bu kitabın hükümlerini kabül etmesi ve onların uygulanırlığını itiraf etmesi gerekmektedir.
(faruk furkan.)
#durman

0 yorum to “kitabım kur'an'dır ne demektir ?”

Yorum Gönder